Излезе Етнолингвистичен речник на българската народна медицина“. Изданието е дело на

...
Излезе Етнолингвистичен речник на българската народна медицина“. Изданието е дело на
Коментари Харесай

Излезе „Етнолингвистичен речник на българската народна медицина“

Излезе „ Етнолингвистичен речник на българската национална медицина “. Изданието е дело на авторски екип от Института за български език при Българска академия на науките и показва благосъстоянието от диалектни и непокътнати в старобългарските ръкописи наименования на заболявания, билки, лекове, лечители и лечебни практики. То е първото, което насочва вниманието към езиковата страна на тематиката, обсъждана до момента най-вече от позиция на етнологията и фолклористиката. 

 Статиите са подредени съгласно актуалните речникови избрания за понятията, последвани от диалектните названия и обозначения на географското им разпространяване или източникът, в който са открити. Групирани са тематично в рубрики и подрубрики. Освен разнообразието от диалектни названия на заболяванията, признаците, нарушаванията във функционалностите на човешкия организъм и лечебните практики речникът съдържа и етнолингвистична част, в която са отразени схващанията на предмодерния човек за произхода на заболяванията, породени от нечисти сили, демони, вълшебства и урочасвания и за подобаващото им лечение и попречване. 

Огромното по размер и многообразие диалектно благосъстояние, събрано в речника, за следващ път демонстрира общобългарския темперамент на диалектите от Мизия, Тракия и Македония и удостоверява очертанията на българското езиково и етническо землище, надхвърлящо днешната политическа граница на страната ни.

Речника показват доцент Марияна Витанова и доцент Ваня Мичева от авторския екип.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР